Veilig over straat in Pijlsweerd

Projecten ›› Utrecht ›› 2015 ›› Veilig over straat in Pijlsweerd
Kinderen van groep zeven van de Pijlstaart zijn aan de slag gegaan met het thema dat door de kinderraad van Ondiep en Pijlsweerd is gekozen: Verkeersveiligheid. Samen voerden ze campagne en verzamelden ze handtekeningen om het fietsparkeerprobleem aan te pakken.

Wijklessen
Op een regenachtige vrijdag ontmoetten de studenten van studievereniging V.U.G.S. en kinderen van de Pijlstaart elkaar voor het eerst. De studenten vertelden kort iets over hun studie sociale geografie en planologie, die mooi aansluit bij een Move-project: beiden zijn erg wijkgericht.

"Wij vinden het heel leuk om in de praktijk met de kinderen na te denken over een openbare ruimte"Veilig over straat in Pijlsweerd, UtrechtMove-commissie van V.U.G.S.,

Daarna ging de klas in drie groepen uiteen om de wijk te verkennen. Elke groep kreeg een eigen route van de studenten en op de route kwamen zij verkeerssituaties tegen die zij moesten beoordelen met behulp van sterren. Tijdens volgende wijkles werden de diverse situaties bekeken en besloten ze dat er iets gedaan moet worden aan het fietsparkeerprobleem in Pijlsweerd. Er worden fietsen op de stoep en weg geparkeerd met als gevolg dat de doorgang voor voetgangers en/of andere fietsers belemmerd wordt. Samen dachten ze na over een oplossing: een handtekeningenactie om meer fietsenrekken te vragen bij de gemeente en een campagne onder de fietsers in Pijlsweerd.

Resultaat
Op 3 juni werd er campagne gevoerd met zelf ontworpen flyers en handtekeningen verzameld. Aan het eind van de middag was er een klein feestje op de school om ook de ouders bewust te maken van de campagne en te presenteren wat de kinderen tot dan toe hadden geregeld.

Op 12 juni werden alle verzamelde handtekeningen door een afvaardiging van groep zeven trots overhandigd aan het wijkbureau. Na een overtuigende presentatie van de kinderen over het fietsparkeerprobleem beloofde de gemeente naar het probleem te gaan kijken. De kinderen gingen met een tevreden gevoel naar huis.

Verbindende activiteit
Tijdens een tripje naar de Uithof maakten de kinderen kennis met het studentenleven. Ze deden een speurtocht door de kantine, collegezaal, bibliotheek en verenigingskamer en kregen een mini-college over de ingewikkelde, studie sociale geografie van de studenten.

Kinderen: De Pijlstaart
Studenten: Studievereniging V.U.G.S.