Twee wijken, één buurt

Projecten ›› Leiden ›› 2017 ›› Twee wijken, één buurt
Maar liefst 20 kinderen van BSO De Arcade uit Roomburg en buurtcentrum Matilo uit Meerburg gaven zich op voor dit Move-project. Samen vormen zij de jeugdraad en wilden ze heel graag meedenken over wat er in hun buurt beter kan. Meer ontmoeting en meer beweging, dat vonden ze erg belangrijk.

Bij de eerste kennismaking werd al snel duidelijk dat de kinderen en studenten één ding gemeen hebben: sport! Met het aantal kinderen dat voetbalt kan zelfs een elftal gevormd worden en ook de anderen vinden het leuk om te sporten en lekker buiten te zijn. De kinderen in de jeugdraad zijn daarnaast erg gemotiveerd om ook de andere kinderen uit de wijken samen te laten sporten en spelen.

Tijdens de tweede sessie werd duidelijk dat de kinderen heel creatief en kritisch zijn en ze stroomden na de wijkverkenning over van ideeën. Bijvoorbeeld een ongebruikt veldje dat beter benut zou kunnen worden door er een klimpark van te maken, of er een toernooi te organiseren. Maar ook een hek om het voetbalveld dat voorkomt dat de bal de bosjes in rolt en een kabelbaan die de wijken letterlijk en figuurlijk kan verbinden.

Uiteindelijk werd er gekozen voor het organiseren van sport- en spelmiddag, waar alle buurtbewoners welkom waren om meer te bewegen én elkaar te leren kennen. De kinderen gingen enthousiast aan de gang met het opzetten van de dag en het coördineren van alle sporten en spellen. Daarnaast waren ze druk in de weer met het schminken van de kleinsten. Ook zorgden ze ervoor dat iedereen een stempelkaart kreeg en alle aanwezigen kon genieten van de gezonde hapjes en drankjes.

De kinderen hadden dus niet alleen heel veel goede, creatieve ideeën, maar ook enorm veel enthousiasme om hun idee tot uitvoering te brengen en er een hele geslaagde dag van te maken.
Project informatie Externe links


Geschreven door: Elena Alam

Wijk en stad: Roomburg en Meerburg, Leiden
School: Basisschool de Arcade
Studentenvereniging: Lijst Vooruitstrevende Studenten
Partners: Libertas Leiden, Fonds 1818, Albert Heijn

Periode project: najaar 2016, voorjaar 2017
Project media Projectpartners