Verkeersveiligheid in Hoograven

Projecten ›› Utrecht ›› 2015 ›› Verkeersveiligheid in Hoograven
Basisschool Sint Jan de Doper ligt in Hoograven tussen twee drukke wegen in: ’t Goylaan en Constant Erzeijstraat. Veel kinderen moeten, om naar school te gaan, een van deze twee drukke wegen oversteken. Verkeersveiligheid is dus een thema dat hoog op de agenda staat. De studenten van roeivereniging Orca zijn daarom samen met de leerlingen van de basisschool gaan kijken of ze de buurt wat (verkeers)veiliger konden maken, of in ieder geval wat bewustwording rond dit thema konden creëren. Een belangrijk onderdeel van dit Move project is de kennismaking met buurtbewoners geweest, en te achterhalen wat zij belangrijk vinden in hun wijk.

Wijklessen
Tijdens de eerste wijkles maakten de studenten en kinderen kennis met elkaar. Ze zijn gelijk met het thema verkeersveiligheid aan de slag gegaan en spraken over ergernissen in het verkeer, overtredingen en verkeersveiligheid in de buurt. De kinderen vonden dat er wel het een en ander te verbeteren valt in de wijk qua verkeersveiligheid. Zij kwamen met creatieve ideeën als het maken van verkeersborden, een verkeersfilmpje en een interactief verkeersschoolplein.

De studenten zijn met de kinderen de wijk ingegaan om te kijken welke verkeersborden in de wijk te vinden zijn en wat deze borden allemaal betekenen. Aan het eind van de les tekenden de kinderen een kruispunt op het bord met een aantal verkeersborden die ze graag terug wilden zien in de verkeersroute op het schoolplein. Ze bedachten dat de jongere kinderen zo op een leuke manier kunnen oefenen met de verkeersregels. Aanvankelijk is begonnen met het knutselen van verkeersborden, die later werden geplastificeerd.

"De verkeersroute die wij maken is eigenlijk een geschenk voor de kleine kinderen op school, zodat zij kunnen leren over het verkeer."Verkeersveiligheid in Hoograven, UtrechtDewi, Basisschool St Jan de Doper

Resultaat
Inmiddels ligt er een prachtig verkeersplein waar alle kinderen uit de buurt kunnen leren over het verkeer.

Verbindende activiteit
De verbindende activiteit in dit project bood de studenten de kans om de kinderen kennis te laten maken met de roeisport. Onder begeleiding van de studenten hebben de kinderen hun techniek geoefend in 'de bak' (een nabootsing van een roeiboot waarin je je techniek kunt oefenen) en op de ergometer. Uiteindelijk hebben ze ook echt geroeid in een roeiboot, type C4. Na afloop was één van de kinderen erg enthousiast: "Mam, mag ik op roeien?’’.
Studentenvereniging: A.U.S.R. Orca
School: Basisschool Sint Jan de Doper