De talentjes van de Rietendakschool

Projecten ›› Utrecht ›› 2017 ›› De talentjes van de Rietendakschool
We voelden ons allemaal net trotse moeders. De kinderen die de afgelopen maanden zo hard hebben gewerkt, stonden hun eigen workshop te geven. Ik had zelf net een workshop gegeven en dat is moeilijker dan je denkt, maar kinderen van elf jaar deden het gewoon! De kinderen op het veld doen voetbal-trucjes voor; in de keuken staan jonge chefs een kookworkshop te geven en anderen zetten hun circustalenten in om anderen de fijne kneepjes van diabolo’s te leren. Trotser kunnen wij als Kindercommissie natuurlijk niet zijn, hier doe je het voor.

Al vanaf de eerste kennismaking was het duidelijk dat groep 7/8 van de Rietendakschool een actieve en enthousiaste klas was. Ze deden met elk spelletje of opdracht gezellig mee en hadden er overal zin in. Om de twee weken waren wij er weer om voor een paar uurtjes aan het project te werken. In het begin waren we vooral nog bezig met elkaar leren kennen. Ze waren erg benieuwd hoe het leven van een student eruitziet. ‘Waarom woon je in een kleine kamer? Kan je niet gewoon bij je ouders blijven wonen?’, vroegen ze ons.

Om ze een kijkje te geven in het studentenleven hebben we een studentenquiz gehouden en een leuk uitje naar de universiteit georganiseerd. Hier kregen ze een hoorcollege over humanitair oorlogsrecht, volgde ze een mini-EHBO-cursus en brachten ze een bezoek aan de universiteitsbibliotheek.

In de weken dat we er waren hebben de kinderen ook hun wereld aan ons laten zien. Samen met de klas hebben we hun wijk verkend en zijn we op zoek gegaan naar de plekken in de buurt waar ze zelf het vaakst komen. Het thema van het project was ‘ontmoeting’. Na onze kennismaking, zijn we de ideeën van de kinderen gaan uitwerken. ‘Wie zouden jullie nou graag willen ontmoeten?’ vroegen we ze. ‘Hoe maken we het nog gezelliger in jullie wijk?’. Veel kinderen leek het leuk om met jongeren of kinderen van hun leeftijd in contact te komen. Bovendien was er veel belangstelling voor sportactiviteiten.

Na veel overwegen en te plannen was het idee er eindelijk; een gezellige activiteiten-dag! Deze activiteiten-dag werd eind mei gehouden en was een groot succes! Om ontmoeting te stimuleren hadden we een andere basisschool, de Boemerang uitgenodigd. Zo kregen de kinderen van beide scholen de mogelijkheid om gezamenlijk workshops te volgen. Er werd samen gezellig gevoetbald, cup-cakes versierd, touwtje gesprongen, raps geschreven, gekookt, gedanst en circustrucjes uitgevoerd. Iedereen van de klas heeft zo hard gewerkt om een leuke dag te maken. Ook zag ik hoe sommige kinderen die normaal gesproken wat stilletjes waren uit hun schulp kropen en meer zelfvertrouwen kregen. Zo gaven twee jongens aan tijdens de afsluiting een geweldige optreden met hun diabolotrucjes. De hele zaal applaudisseerde er op los!

Het is ook leuk om na afloop te horen dat de activiteiten-dag ook echt tot meer verbinding in de wijk heeft geleid. Er wordt nu buiten schooltijd meer om gegaan met kinderen van de andere school dan voorheen. Dat vind ik ook het leuke aan zo’n project - je organiseert zo’n dag samen met de kinderen. Zij krijgen tijdens het organiseren allemaal hun eigen verantwoordelijkheid. Je ziet ze echt groeien en ontwikkelen. Dat is natuurlijk geweldig mooi om te zien!
Geschreven door: Miryea Ruiz

Wijk en stad: Ondiep, Utrecht