Meer verbinding in de Staatsliedenbuurt

Projecten ›› Utrecht ›› 2016 ›› Meer verbinding in de Staatsliedenbuurt
Studievereniging V.U.G.S. van de studie Sociale Geografie en Planologie doet dit jaar twee Move-projecten. In de Staatsliedenbuurt gingen ze samen met groep acht van de Dr. Bosschool aan de slag om de verbinding tussen de bewoners in de wijk en de school te verbeteren. Afgelopen jaar is het pand verbouwd en kregen de leerlingen les op een andere locatie. Nu zij weer terug zijn leek het ze erg leuk om het contact met de buurtbewoners weer op te bouwen.

Wijklessen
Op donderdag 5 februari vond de eerste wijkles plaats. Deze les stond in het teken van elkaar en de wijk beter leren kennen. De geografiestudenten hadden vijf enorme plattegronden van de wijk uitgeprint waar de kinderen de leuke en minder leuke plekken op aan konden geven. Daarna zijn ze samen de wijk in gegaan om deze plekken in het echt te bekijken en buurtbewoners om hun mening over de wijk te vragen. Na een intensieve veldwerksessie maakte een leerling, leunend over een hekje en uitkijkend over een leeg speelplein, de analyse van de dag: “De wijk is uit elkaar gegroeid.”

De kinderen bedachten een hoop creatieve ideeën waarin buurtbewoners en kinderen elkaar beter leren kennen zodat de cohesie in de wijk kan groeien. Zo presenteerde één groepje hun plan voor een multicultureel Staatsliedenbuurtfestival, waarbij bewoners eten en drinken meenemen uit hun eigen cultuur, in de vorm van een toffe rap. Uiteindelijk is er, na een hoop mooie presentaties, gekozen voor het idee om fleurige vogelhuisjes te maken voor de buurtbewoners.

"Als de studenten elke week zouden komen zou ik nooit meer van school af willen!"Meer verbinding in de Staatsliedenbuurt, UtrechtIrem, Dr. Bosschool

Tijdens de derde wijkles gingen de kinderen in vier groepjes aan de slag om alles voor te bereiden. Een groepje hield zich bezig met de hapjes voor de feestelijke afsluiting. Welke ingrediënten zijn er nodig? En wat vinden mensen lekker? Een ander groepje ontwierp prachtige flyers voor de buurt en nog een groep versierde het lokaal waar het feest gehouden zou worden. En natuurlijk hield een groepje kinderen zich bezig met de vogelhuisjes. Er moest immers hout geregeld worden en gekeken worden welke vogels aangetrokken moeten worden door de huisjes. Zo is er bijvoorbeeld gekozen voor de koolmees en niet voor de zeearend, want die laatste woont niet in Nederland. Een knap staaltje praktisch denken van de leerlingen.

Tijdens de laatste wijkles sloegen ze letterlijk spijkers met koppen. Het grootste deel van de klas ging fanatiek aan de slag met het in elkaar en uit elkaar timmeren van vogelhuisjes, en de zelf gemaakte flyers werden door een paar stoere jongens uitgedeeld aan de hele buurt.

Resultaat
Op vrijdag 10 april was het groot feest op de Dr. Bosschool. In de middag stonden de kinderen van groep acht klaar om de buurtbewoners te ontvangen met een kopje koffie of thee en iets lekkers. Ze gaven de bewoners een rondleiding door de school, hiermee konden ze laten zien wat zij op school doen. Het eindpunt van de rondleiding was het handvaardigheidlokaal, waar de bewoners en leerlingen samen de vogelhuisjes beschilderden. Tijdens het schilderen werd er druk gekletst met elkaar en gesmuld van de hapjes uit verschillende culturen, die de dag daarvoor klaargemaakt waren door de kinderen. De vogelhuisjes zijn op 9 juni door de kinderen naar de buurtbewoners gebracht en opgehangen in hun tuin. Ook het schoolplein is versierd met één van de kleurrijke huisjes.

"Ik heb van het project geleerd dat we veel beter kunnen samenwerken dan ik dacht"Meer verbinding in de Staatsliedenbuurt, UtrechtSarah, Dr. Bosschool

Verbindende activiteit
Op 10 maart namen de leerlingen een kijkje op de Uithof. Thom uit groep 8 van de Dr. Bosschool schreef een verslag over deze dag:

“We hebben een half uur een hoorcollege gevolgd van meneer Bierbooms en dat was best saai maar ik snap niet hoe de studenten het daar een uur kunnen volhouden!! We hebben een grote rondleiding gehad. We hadden bijna alles gezien. We deden ook een soort quiz. De eerste quiz moesten we landen verzamelen de omtrek en de vlag en natuurlijk gewoon het land. De tweede quiz moesten we opdrachtjes doen en toen moesten we een puzzel in elkaar leggen. We hebben ook de chillkamer gezien van de studenten. Het was heel leuk in het studentengebouw .En het was ook heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelllllllllllllllll groot.“

Kinderen: Dr. Bosschool
Studenten: V.U.G.S.