Droomspeeltuin in Holendrecht

Projecten ›› Amsterdam ›› 2015 ›› Droomspeeltuin in Holendrecht

Studenten van de medische studentenvereniging Mozaïek (van het Amsterdams Medisch Centrum) hebben samen met kinderen van EBS De Morgenster en de Holendrechtschool nagedacht over een nieuwe speeltuin in Holendrecht. Uit een eerder project met EBS De Morgenster kwam naar voren dat de kinderen graag een mooi speeltoestel toevoegen aan hun wijk. Het stadsdeel Zuidoost vond dit een goed idee, maar dit zou wel even gaan duren. Daarom zijn zij tijdens het vorige Move-project met studenten van NSA verder gegaan met een ander idee. Maar nu is het eindelijk zo ver! De droomspeeltuin wordt werkelijkheid.

Wijklessen
Hoe ziet je droomspeeltuin er uit? Welke kleuren geven we er aan? Wat wordt de naam voor de nieuwe speeltuin? In samenwerking met het stadsdeel Zuidoost werkten de studenten en kinderen aan een uitvoerbaar plan voor een nieuwe speeltuin tegenover de hun eigen school en een andere basisschool. Er vond niet alleen verbinding tussen studenten en kinderen maar ook tussen twee scholen die elkaar nooit spreken plaats. De lessen vonden plaats in het wijkcentrum gelegen naast de twee scholen waar zij met zijn alle het plan verder uitwerkte.

Tijdens de tweede les kwamen Caroline Huszti van het Stadsdeel Zuidoost en de ontwerper CJ Laros langs om samen met de kinderen en studenten een eerste brainstorm te doen over de droomspeeltuin en alvast aan de slag te gaan met de ontwerpen. En dit is gelukt. Er zijn tijdens de wijklessen mooie plannen en ontwerpen gemaakt. En ook de naam is bedacht, de nieuwe speeltuin gaat 'De Holenster' heten. "Het is een speeltuin waar meisjes kunnen hangen, maar het is ook een beetje voor jongens want er zit blauw in" vertelt één van de ontwerpers.

Resultaat
Op dinsdag 23 juni om 14.00 uur is de droomspeeltuin bij het Holendrechtplein feestelijk geopend met hapjes, drankjes, speeches en natuurlijk lekker spelen in de nieuwe speeltuin.

"Holenster is een samenvoeging van de twee scholen. We doen niet vaak wat met elkaar maar de speeltuin hebben we samen bedacht voor iedereen."Droomspeeltuin in Holendrecht, AmsterdamTimothy, De Morgenster

.
Verbindende activiteit
De AMC studenten namen de kinderen voor een dagje mee in de rol van arts. Ze kregen een rondleiding door het AMC, volgden een mini EHBO-cursus en brachten een bezoek aan het Vrolik Museum. Hier zagen ze een bijzondere collectie van 'foutjes' uit de natuur, best spannend maar wel heel interessant. Zelfs de drukste jongetjes liepen muisstil door het museum. Aan het eind van de dag voelden alle kinderen zich artsen in spé.
Studentenvereniging: Mozaïek
Kinderen: De Morgenster, Holendrechtschool