Gein in het zonnetje

Projecten ›› Amsterdam ›› 2016 ›› Gein in het zonnetje
Studenten van de Amsterdamse Studie Vereniging Kwakiutl (Culturele Antropologie aan de UvA) en groep 6 van Basisschool Knotwilg maken een plan om hun buurt Gein in het zonnetje te zetten. De buurt komt vaak negatief in het nieuws, maar heeft veel positieve kanten die gezien mogen worden. Samen gaan de kinderen en studenten daarom de komende tijd aan de slag om een positieve boodschap te verspreiden in de wijk.

“Ik vind Gein gezellig”
De kinderen van de Knotwilg zijn heel positief over de buurt waarin zij wonen. ‘Iedereen zegt dat Gein een gangsterbuurt is, maar ik vind het heel gezellig!’ zei één van de kinderen tijdens de buurtverkenning tegen de studenten. ‘Het is jammer dat Gein zo vaak negatief in het nieuws komt en Amsterdammers een slecht beeld hebben van onze buurt’. Om de goede punten in hun buurt te benadrukken zetten de kinderen en studenten tijdens dit project Gein in het zonnetje. Samen met een kunstenaar ontwerpen ze graffiti boodschappen die de wijk van een positieve impuls gaan voorzien. Van het hele ontwerpproces maken ze een film die ze zullen tonen tijdens de feestelijke opening van de kunstwerken. Zo hopen ze de bewoners van Gein en omstreken te inspireren met hun boodschap.

"De wilskracht die deze kinderen hebben kunnen we goed gebruiken tijdens het project"Gein in het zonnetje, AmsterdamMandy, A.S.V. Kwakiutl

Speed-daten met studenten
Tijdens de bedenk & doe-sessies leren de studenten veel over de leefwereld van de kinderen, maar ook tonen zij in dit project hun studentenleven aan de kinderen. Samen bezochten ze daarom de Universiteit van Amsterdam. ‘Wat een groot gebouw is dit!’ riepen de kinderen uit bij aankomst. Tijdens het mini-college en de werkgroep ‘onderzoek doen’ werden de kinderen voorbereid op de activiteit ‘speeddaten met studenten’. Binnen no time hadden ze een complete vragenlijst opgesteld voor de studenten en vroegen zij hen het hemd van het lijf.
Kinderen: Basisschool Knotwilg
Studenten: A.S.V. Kwakiutl
Wijk: Gein, Amsterdam
Externe links