Gein in het zonnetje gezet

Projecten ›› Amsterdam ›› 2017 ›› Gein in het zonnetje gezet
Studenten van de Amsterdamse studievereniging Kwakiutl en groep 6 van Basisschool de Knotwilg maakten een plan om hun buurt Gein in het zonnetje te zetten. De buurt komt vaak negatief in het nieuws, maar heeft veel positieve kanten die gezien mogen worden. Samen gaan de kinderen en studenten daarom de komende tijd aan de slag om een positieve boodschap te verspreiden in de wijk.

“Ik vind Gein gezellig”
De kinderen van de Knotwilg zijn heel positief over de buurt waarin zij wonen. ‘Iedereen zegt dat Gein een gangsterbuurt is, maar ik vind het heel gezellig!’ zei één van de kinderen tijdens de buurtverkenning tegen de studenten. ‘Het is jammer dat Gein zo vaak negatief in het nieuws komt en Amsterdammers een slecht beeld hebben van onze buurt’. Om de goede punten in hun buurt te benadrukken zetten de kinderen en studenten tijdens dit project Gein in het zonnetje. Samen met een kunstenaar ontwerpen ze graffiti boodschappen die de wijk van een positieve impuls gaan voorzien. Zo hopen ze de bewoners van Gein en omstreken te inspireren met hun boodschap.

Speeddaten met studenten
Tijdens de bedenk & doe-sessies leren de studenten veel over de leefwereld van de kinderen, maar ook tonen zij in dit project hun studentenleven aan de kinderen. Samen bezochten ze daarom de Universiteit van Amsterdam. ‘Wat een groot gebouw is dit!’ riepen de kinderen uit bij aankomst. Tijdens het mini-college en de werkgroep ‘onderzoek doen’ werden de kinderen voorbereid op de activiteit ‘speeddaten met studenten’. Binnen no time hadden ze een complete vragenlijst opgesteld voor de studenten en vroegen zij hen het hemd van het lijf.

""De wilskracht die deze kinderen hebben, kunnen we goed gebruiken tijdens het project Gein in het Zonnetje"Gein in het zonnetje gezet, AmsterdamMandy, A.S.V. Kwakiutl

Wie kan er graffiti spuiten?
De kinderen bedachten vijf ‘lieve graffiti’ boodschappen: ‘Iedereen is welkom in Gein’, ‘Dude, you’re perfect’, ‘Have a nice day’, ‘Don’t worry be happy’ en ‘Geloof in jezelf’. Ook bedachten ze hoe de kunstwerken er verder uit moesten komen te zien: welk lettertype, welke figuren en vormen. Het realiseren van het plan heeft nogal wat voeten in de aarde, bleek voor de kinderen van basisschool Knotwilg en de studenten. Want wie kan er eigenlijk graffiti spuiten? Uit een korte rondvraag bleek dat niemand dit ooit gedaan had, dus werd er een graffitikunstenaar ingeschakeld om een graffiti-workshop te geven. Eerst gingen de kinderen oefenen op grote vellen karton. Het bleek lastiger te zijn dan je denkt, maar na wat oefenwerk lukte het al aardig om mooie vormen en teksten te schrijven. De studenten hadden van tevoren ook mooie stencils gemaakt zodat de kinderen allerlei mooie vormen en teksten konden spuiten.

Tijdens de graffitiworkshop hebben de kinderen en studenten met behulp van de graffitikunstenaar vijf mooie graffiti-kunstwerken gemaakt om Gein in het zonnetje te zetten. Het project is mede mogelijk gemaakt door Ik Ben Geweldig, Stadsdeel Zuid-Oost en woningcorporaties Eigen Haard en De Alliantie.

De kunstwerken zijn in samenwerking met Eigen Haard en De Alliantie opgehangen op vijf mooie locaties in de wijk. De kinderen en studenten organiseerden een gezellige rondleiding om de kunstwerken te onthullen aan de hele buurt. Samen met ‘Magic Mayha’ trokken de kinderen langs de kunstwerken in de wijk. Vol trots mochten ze bij elk kunstwerk het doek wegtrekken en hun eigen kunstwerk tonen aan de aanwezigen. Het enthousiasme straalde van de kinderen af. Ook de ouders, studenten en onze partners vonden het een feest om hierbij te zijn. Op het podium in de school werd vervolgens iedereen bedankt met mooie zelfgemaakte medailles en sloten we dit project feestelijk af met een hapje én kinderchampagne!

Kinderen: basisschool de Knotwilg
Studenten: studievereniging Kwakiutl (Culturele Antropologie aan de UvA)
Wijk: Gein, Amsterdam
Neem contact op met: Irma Gerritsen irma@stichtingmove.com