Voor als je moet huilen als je ons mist

Projecten ›› Algemeen ›› 2017 ›› Voor als je moet huilen als je ons mist
De leerlingen van groep 7 van OBO de Gagel willen graag samenzijn en gezond leven in een verbonden buurt. Daarvoor hebben ze een project opgezet - en wat deden ze het goed! Voorafgaand aan de eerste ontmoeting met de klas waren wij, zeven studentes van studievereniging PAP, zenuwachtig om de klas te ontmoeten.

Achteraf gezien bleek dat nergens voor nodig: wat een beleefde, creatieve, enthousiaste en gezellige klas! We werden met open armen ontvangen en verlieten uiteindelijk door het enthousiasme van de kinderen met een goed gevoel weer het lokaal. Het is een klas boordevol kinderen met originele ideeën en oog voor anderen in de wijk.

Nadat we samen met de klas de wijk hadden verkend en ze lieten brainstormen, kwamen de leerlingen erachter dat ze graag wilde werken aan een gezonde en verbonden wijk. Zo zei één van de kinderen: “wow, er zijn echt veel ouderen hier die alleen lopen”. We hebben de leerlingen dan ook geholpen gedurende meerdere sessies invulling te geven aan dit thema.

Tijdens een van die sessies kwamen ze op het idee om een spelletjesdag te organiseren, waarbij samenzijn en gezond eten centraal staan. Om voor meer verbondenheid te zorgen, besloten de leerlingen om ouderen uit te nodigen en spelletjes met hen te spelen. Door op deze manier een spelletjesdag te organiseren draagt deze klas zijn steentje bij aan een gezonder en meer verbonden Overvecht, echt een super idee dus!

Het viel ons tijdens de sessies ook op dat deze kinderen echt iets willen bereiken voor hun wijk en dat ze onwijs veel goede ideeën hebben. Alle kinderen uit de klas hielpen enthousiast mee en kregen een plekje om te doen wat ze willen binnen het project.

Door de goede organisatie van de klas was de spelletjesmiddag een groot succes! We waren van tevoren een beetje zenuwachtig, maar zodra we het enthousiasme van de kinderen zagen waren echter alle zenuwen weg en kwam daar veel positieve energie voor in de plaats. De ouderen, studenten en kinderen speelde samen spelletjes en er waren alleen maar blije gezichten te zien; iedereen heeft echt genoten!

Aan het einde van de dag werden er bedankjes uitgedeeld door de kinderen. Wij, de studenten, kregen zelfbedachte ‘opstekers’ van de kinderen voorgelezen, wat ontzettend lief was. Gelukkig hadden we er zakdoekjes bij gekregen voor het geval we een traantje moesten wegpinken. Op de doekjes stond namelijk “voor als je moet huilen als je ons mist”. En missen zullen we ze zeker - het was een supermooie ervaring om dit samen met de klas te organiseren!

We hebben ook gemerkt dat ze grote vorderingen hebben gemaakt op het gebied van organiseren. Zo kwamen de kinderen op de weg terug op het idee om een zwembadmiddag te regelen. We bespraken met de juf nog dat we “organisatorische monsters hebben gecreëerd”. Het is mooi om te zien dat kinderen door het neerzetten van een geslaagd project meteen meer zelfvertrouwen krijgen. Echt top dus!
Geschreven door: Imke van der Valk

Wijk en stad