De dag dat je nergens afval zag *100ste project*

Projecten ›› Utrecht ›› 2016 ›› De dag dat je nergens afval zag *100ste project*
De kinderen van de Da Costaschool besloten samen met de studenten van studievereniging Perikles wat aan het afvalprobleem in hun buurt te doen. Zij organiseerden ‘De dag dat je nergens afval zag’ en hopen dat buurtbewoners hun vuilnis voortaan in de prullenbak gooien.

Afval hoort niet op straat
Met een kritische blik werd er tijdens de wijkverkenning naar Hoograven gekeken. "Al dat afval hoort niet op straat" aldus de kinderen. Er zijn al meerdere opruimacties georganiseerd in de buurt, maar na een tijdje is de rommel vaak weer terug van weggeweest. Samen wilden de studenten en kinderen een afvaldag organiseren waardoor de opruimacties in de buurt verleden tijd zijn. De kinderen bedachten activiteiten, schreven een afvalrap met rapper Stennis en maakten zelf een begroting. Ze haalden maar liefst €50,00 op met de verkoop van koekjes en cupcakes aan buurtbewoners.

"Ik heb ook wel eens iets op straat gegooid, maar na dit project zal ik dat echt nooit meer doen"De dag dat je nergens afval zag *100ste project*, UtrechtMoussa, Da Costaschool

Rappen voor een schone buurt
Na alle voorbereidingen was het woensdag 27 mei zo ver. Als volwaardige artiesten voerden de kinderen en Periklessers hun rap op om aanwezigen bewust te maken van het effect van afval. Daarna werd er afval geprikt en gescheiden, werden er spellen gespeeld zoals vuilniszakkenlopen en konden mensen deelnemen aan een quiz over afval. Wat de dag extra speciaal maakte was het feit dat dit het 100ste Move-project was dat feestelijk werd afgesloten!

Zo ziet een studentenhuis er dus uit
Tijdens de organisatie van de afvaldag leerden de kinderen en studenten elkaar al veel beter kennen. De kinderen waren erg nieuwsgierig naar het studentenleven. Al hun vragen werden beantwoord tijdens een bezoek aan de universiteit en een echt studentenhuis waar maar liefst 17 vrouwelijke studenten woonden. Ze verbaasden zich over hoe klein alles was en hoeveel kratten bier daar te vinden waren. Op de vraag 'waarom denken jullie dat studenten altijd met meerdere mensen in één huis wonen' antwoordde Frankie:

"Studenten kunnen niet één heel huis betalen dus daarom wonen ze met zoveel mensen bij elkaar"De dag dat je nergens afval zag *100ste project*, UtrechtFrankie, Da Costaschool
Studenten: Perikles
Kinderen: Da Costaschool