Een vrolijke muurschildering voor Groenewoud

Projecten ›› Tilburg ›› 2018 ›› Een vrolijke muurschildering voor Groenewoud
Het werd al snel duidelijk dat de kinderen van basisschool Panta Rhei een erg enthousiaste en creatieve groep kinderen zijn. Tijdens de wijkverkenning werd democratisch gekozen dat er een muurschildering moest komen om de wijk meer kleur te geven. Volgens de kinderen was het Pater van den Elsenplein erg grijs en door een muurschildering met veel kleuren zou het plein en de wijk opgevrolijkt worden. Tijdens de sessies hierna waren de kinderen erg behulpzaam bij het maken van flyers, een begroting, een plan van aanpak en ze wilden het liefst allemaal helpen bij het maken van een ontwerp. De kinderen zaten vol met ideeën en hadden genoeg energie om deze ideeën verder uit te werken. Het enthousiasme van deze kinderen was dan ook erg aanstekelijk voor de studenten! Voor deze leuke klas wilden wij er een top project van maken.

"‘Jullie hebben zeker de hele ochtend gepoetst, het is hier zó opgeruimd!’"Een vrolijke muurschildering voor Groenewoud, TilburgFloris, Leerling van basisschool Panta Rhei, locatie Don Sartostraat

Tijdens het studentenuitstapje naar een studentenhuis waren de kinderen erg verbaasd over hoe netjes het was.  In de ogen van de kinderen zag de tv er meer uit als een koelkast en was het studentenhuis best wel klein. Ook op de universiteit waren de kinderen zo fanatiek met het stellen van vragen dat we de rondleiding bijna niet af kregen. De kinderen vonden het erg leuk om ook eens te kijken hoe het leven van de studenten er eigenlijk uit ziet. Sommige kinderen zeiden na afloop zelfs dat ze ook graag willen gaan studeren als ze later groot zijn. Het studentenuitstapje was een zeer geslaagde dag!

Tijdens bedenk en doe sessie vier is het eindelijk zover, we gaan de schilderijen maken! Vol verwachting komen de kinderen binnen en worden de groepjes gemaakt. In het groepje van Stacey hebben ze tijdens het schilderen een kleine discussie. ‘Oh dit wordt écht lelijk’ zegt haar vriendin. Waarop Stacey antwoordt: ‘Nee we doen ons best, dus we moeten trots zijn!’ Vol motivatie gaan ze verder met hun ‘galaxy berg’ en wat blijkt!? Uiteindelijk waren de meiden heel erg trots op het eindresultaat. Dit geldt ook voor de andere drie schilderijen. Allemaal erg verschillend, maar het is wel een mooi verrassend geheel geworden. De kinderen, maar ook wij als studenten zijn erg trots op deze muurschildering.

Voor mij was dit project heel leuk om te doen. Het is zo tof om te zien hoe enthousiast kinderen worden als ze zelf iets mogen bedenken en dit ook echt mogen uitvoeren.

"De creativiteit en het enthousiasme van de kinderen hebben er echt voor gezorgd dat dit project tot een geslaagd einde kon komen en dat de wijk Groenewoud nu een stuk kleurrijker is!"Een vrolijke muurschildering voor Groenewoud, TilburgVera Steijvers, studentenvereniging Magister JFT

Bekijk hier het filmpje van dit project

Geschreven door: studente Vera Steijvers
Wijk en stad: Groenewoud, Tilburg