Een kijkje achter de schermen met onze deelnemers

Marlynn deed samen met haar zeven commissiegenoten van studievereniging Versatile een Move-project met groep 8a van de islamitische basisschool Aboe Da'oed in Zuilen (Utrecht). Ze organiseerden een dinnershow voor ouderen uit woonzorgcentrum Zuylenstede.

Hoe was de eerste ontmoeting met de kinderen?

De eerste ontmoeting was heel erg leuk. De kinderen waren gelijk heel enthousiast en letten allemaal goed op. We hadden een aantal kennismakingsspelletjes bedacht en die werden heel goed ontvangen. Van te voren was ik eigenlijk best zenuwachtig, maar de zenuwen verdwenen gelijk nadat ik zag hoe de kinderen op ons reageerden.

Heb je het gevoel dat je de kinderen en hun leefwereld echt hebt leren kennen?
Ja, dat zeker. Ik vind het ook een gek idee dat ik ze straks waarschijnlijk niet meer zie, want je bouwt echt een band met elkaar op. Je bent samen bezig om iets neer te zetten. Als ik de kinderen nu tegen zou komen zou ik ze zeker aanspreken en een praatje maken.

Wat is je het meest opgevallen tijdens het project?
Wat mij opviel is dat geloof een hele grote rol speelt in het leven van de kinderen. Ik ben zelf ook wel gelovig, maar het is nooit op de manier aanwezig geweest in mijn leven als dat bij hun het geval is. Er hing bijvoorbeeld een bordje bij het toilet met bepaalde gebruiken zoals: eerst met je linkervoet over de drempel stappen en altijd van te voren je handen wassen.

Wat was het mooiste moment tijdens het project?
Ik vond de feestelijke afsluiting absoluut het mooiste moment van het project, het was echt een hele leuke dag. De dag van te voren maakte ik me nog wel zorgen over of alles goed zou gaan, maar dat bleek niet nodig. We hoefden de kinderen helemaal niet aan te sturen. Zo leuk om te zien dat de stoere jongens uit de klas zelf naar de deur liepen om de ouderen te helpen en zich heel lief en netjes gedroegen.Wat was een minder leuk moment?
Vanwege citotoetsen en vakanties zat er op een gegeven moment veel tijd tussen twee bedenk- & doe-sessies. Toen was de drempel wat hoger om de klas weer in te gaan en zaten we niet helemaal meer in het project. Uiteindelijk kwam alles goed en was de afsluiting van het project zo leuk dat je de minder leuke momenten eigenlijk een beetje vergeet.
 
Kan je nog wat meer vertellen over de dinnershow die jullie tijdens het project met de kinderen hebben georganiseerd?
De dag overtrof al mijn verwachtingen en als ik er aan terug denk word ik weer helemaal enthousiast. Het thema van ons project was ‘ontmoeting en contact’ en dit is heel goed tot uiting gekomen, zowel in het contact met ons als met de ouderen. Het eten was lekker en de gesprekken tussen de ouderen en kinderen erg leuk. De talentenshow ging niet helemaal vlekkeloos, maar het was wel mooi dat je echt de persoonlijkheden van de kinderen naar voren zag komen. Ik denk dat de ouderen de inspanning van de kinderen ook echt konden waarderen.

Hoe kijk je terug op het project?
Ik kijk met een heel goed gevoel terug op het project. Van te voren twijfelde ik of ik wel genoeg tijd zou hebben om mee te kunnen doen, maar ik ben erg blij dat ik de keuze heb gemaakt om me toch aan te melden. Ik zou het iedereen aanraden. Naast dat ik veel geleerd heb over samenwerken, voor de klas staan en de leefwereld van de kinderen, heb ik er ook nog een hele leuke vriendengroep aan overgehouden. Ik kende de mensen waarmee ik in de Move-commissie zat van te voren nog niet, maar we eten nu zelfs een keer per week met zijn allen en fietsen vaak samen naar college. De helft van onze commissie zijn eerstejaars, en dit is een leuke manier om iets goeds te doen en nieuwe mensen te leren kennen.

Lees meer over het project van Marlynn >Lees meer ervaringen: